Welkom!


Welkom op mijn blogsite. Ik ben Miek en wil weten wat u van mijn blogs vindt. Dat kunt u doen door op een of meerdere labels te klikken ("Leuk", "Dit is Miek." of "(Freaking) mooi geschreven").

Heeft u een vraag, wilt u reageren, heeft u een mening of is er iets anders dat u per se kwijt wilt? Dat kan door bij een van mijn berichten een reactie te plaatsen. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

Ik hoop dat u mijn berichten met veel plezier leest en dat u vaker terugkomt.

vrijdag 30 september 2011

Aftellen: Is er meer homohaat?

Vrijdagochtend, ik loop de trap af om te ontbijten. Op de bank ligt de krant van mijn broer. Ik smeer wat boterhammen met pindakaas, schenk melk in en neem plaats. Op de voorkant een gouden kalf (met uiers!): vanavond worden De Gouden Kalveren uitgereikt. Onder aan de pagina staan korte nieuwsblokjes, verder in de krant kun je het hele artikel lezen.
Mijn oog valt op de kop "Neemt haat tegen homo toe?" Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en lees het artikel.

Hoe erg is de homohaat in Nederland?
Meer media-aandacht en aangiftes betekent niet: meer intolerantie

Na incidenten in grote sted
en werd vandaag bekend dat een homostel in Ulft, de Achterhoek, weggepest is door treiterende kinderen uit de omgeving. Homo’s zouden ‘massaal geterroriseerd’ worden, schreef de Telegraaf eerder deze week. Een homostel uit Den Haag deed zijn verhaal in de krant: het stel zou weggepest zijn door buurtkinderen en de gemeente zou ,,drie keer niets”, gedaan hebben om het stel te helpen. De gemeente ontkende, maar de PVV eiste desondanks het aftreden van de burgemeester. Binnenkort staat er een spoeddebat in de Tweede Kamer op het programma.Dit was al het zoveelste incident in korte tijd over homogerelateerd geweld dat de kranten haalt. Is het een mediahype, of is er echt sprake van meer agressie tegen homoseksuelen? En: hoe homotolerant zijn we nog?

Is het onveilig voor homo’s?
 

Wie de incidenten van de laatste maanden bij elkaar optelt, zou denken van wel. De Amsterdamse politie meldt in juni dat er in 2010 487 homogerelateerde incidenten zijn gemeld: 30 procent meer dan een jaar eerder. In augustus schrijft het AD over een homostel in Amstelveen dat na ‘jarenlange’ pesterijen besluit te verhuizen. De kranten staan al maanden vol van kritiek op de ‘slappe’ Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen, die niet hard genoeg optreedt na meldingen van een gepest homostel in Leidsche Rijn. En deze week is het opnieuw raak. De Telegraaf schrijft over een homostel dat zou zijn weggepest door schoolkinderen in Den Haag. De PVV eist het aftreden van burgemeester Jozias van Aartsen en vraagt een spoeddebat aan.
Wat is er aan de hand?
Homo’s die worden bespuugd of uitgescholden op straat. Tweederde van de naar schatting één miljoen Nederlandse lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen maakt het een keer mee in zijn of haar leven. Maar of het ook erger wordt? Moeilijk te zeggen, volgens deskundigen. De toegenomen aandacht in politiek en media (zie grafiek), kan ook een vertekend beeld geven: hoe meer aandacht, hoe vaker het lijkt voor te komen.

Maar zijn er meer aangiftes?
 
Ja. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat er ook meer geweld is tegen homoseksuelen. De Amsterdamse politie verklaart de toename vooral door een toegenomen aangiftebereidheid. Homo’s doen hun mond sneller open, gesteund door meer aandacht van de overheid. De Amsterdamse politie heeft een speciaal politieteam (Roze in Blauw), dat zich richt op geweld tegen homoseksuelen. En Utrecht heeft een Gay Alert, waar slachtoffers zich kunnen melden.
Ook de Gay Krant heeft na het incident in Den Haag een meldpunt geopend. Ongeveer zestig meldingen (pesten@gk.nl) kwamen er tot gisteren binnen, waarvan een groot deel „zo ernstig dat je ervan schrikt”, aldus hoofdredacteur Henk Krol.
Veel van de meldingen zijn van slachtoffers die de weg naar de politie niet weten te vinden. Opvallend: er kwamen bijna geen meldingen uit Amsterdam, waar homogerelateerd geweld speciaal door de politie wordt geregistreerd en de strafmaat onlangs is verzwaard.
 

En de daders, wie zijn dat?
‘Weer homostel weggepest door allochtone jeugd, nu in Den Haag. Onaanvaardbaar’, twitterde PVV-leider Geert Wilders toen hij hoorde van het weggepeste stel in Den Haag. Feit is dat het merendeel van het anti-homogeweld wordt gepleegd door autochtonen. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Laurens Buijs van de UvA onder daders van anti-homogeweld in Amsterdam.
Nederlands-Marokkaanse jongeren zijn wel oververtegenwoordigd: ze plegen 36 procent van de geweldsdelicten, terwijl 16 procent van de Amsterdamse jongeren een Marokkaanse achtergrond heeft. Vaak gaat het om jarenlange conflicten tussen buurtbewoners en is geaardheid niet de enige reden. Buijs: „Een auto, die verkeerd geparkeerd staat. Een heg, die niet goed geknipt is.”
De daders staan ook niet per se heel negatief ten opzichte van homoseksualiteit. Onder daders heerst ‘voorwaardelijke acceptatie’ met een sterke nadruk op ‘mannelijkheid’. Een homo? Prima, zolang hij zich maar als een ‘echte man’ gedraagt. Onder allochtone jongeren speelt de macho en straatcultuur meer dan onder autochtonen. Ook zijn ze relatief lager opgeleid.
Dat verklaart ook dat we veel minder daders zien onder de groep die het negatiefst over homo’s denkt: kerkgangers. Uit een studie naar de acceptatie van homoseksuelen in Nederland van het SCP blijkt dat de helft van de mensen die minstens één keer per week naar de kerk gaat homoseksualiteit afwijst.
Daders zijn meestal mannen, die vaak met hun eigen seksualiteit worstelen. Uit een Amerikaanse studie bleek dat homofobe mannen het meest opgewonden raakten van porno met twee mannen.

Zijn we soms minder tolerant geworden?

Integendeel. De acceptatie van homoseksuelen in Nederland neemt juist toe. Dat bleek onlangs nog uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie naar de acceptatie van homoseksuelen in Nederland. Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant zegt ondanks zijn zestig brandbrieven: „We zijn nog altijd het meest tolerante liberale land ter wereld op het gebied van homo-emancipatie.”
Negen op de tien Nederlanders heeft geen moeite met homoseksualiteit. Allochtonen hebben er meer moeite mee. Zo staat ongeveer 30 procent van de Turkse-Nederlanders en 25 procent van de Marokkaanse-Nederlanders negatief ten opzichte van homoseksualiteit.
Uit het onderzoek komt Nederland naar voren als het meest homovriendelijke land van Europa: zo voelen Nederlanders zich het minst ongemakkelijk bij een homoseksuele regeringsleider of buren, vinden ze het vaakst (70 procent) een seksuele relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht niet verkeerd en zijn ze het vaakst van alle Europeanen voor het homohuwelijk (ruim 80 procent). Vergeleken met eerdere onderzoeken blijken Nederlanders steeds toleranter. Ook keuren steeds minder Nederlanders gelijke rechten voor homoseksuelen af. En uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse moslims het positiefst denken over homoseksualiteit van alle moslims in Europa.
Wat wel een groot probleem blijft: het afkeuren van zogenoemde ‘zichtbare homoseksualiteit’. Bijna 40 procent van de Nederlanders vindt het nog altijd aanstootgevend als twee mannen zoenen. Maar ook dat wordt minder: vier jaar geleden was dat nog de helft.


"Massaal geterroriseerd", beweert de Telegraaf. Wat moet ik me hierbij voorstellen? Dat elke homoseksueel elke dag eieren naar het hoofd gegooid krijgt? Dat lijkt me wel erg sterk. "Massaal", ik zal mijn woordenboek er bij pakken. "zwaar gezamenlijk" zegt www.woorden-boek.nl. Dat klinkt indrukwekkend! Homo's worden dus zwaar gezamenlijk geterroriseerd. Ook maar "terroriseren" opzoeken: "stelselmatig schrik inboezemen door gewelddaden; door schrikaanjaging en geweld beheersen". Ik maak hieruit op dat, volgens de Telegraaf, Homo's zwaar gezamenlijk stelselmatig schrik ingeboezemd krijgen." Nou, dat klinkt wel algemeen. Als je rustig op een bankje zit, en er gaat opeens een auto-alarm af, dan schrik je ook. Stel dat elke dag een alarm afgaat, dan is dat ook stelselmatig. Nou ja, ik nam de Telegraaf al niet al te serieus.
Geert Wilders twitterde: "Weer homostel weggepest door allochtone jeugd, nu in Den Haag. Onaanvaardbaar." Maar wat stelt het onderzoek door socioloog Laurens Buijs: "het merendeel van het antihomogeweld wordt gepleegd door autochtonen." Toch een beetje spijtig, meneer Wilders, wel de feiten kennen alsjeblieft. Ik wil nu niet beweren dat allochtonen zeer homovriendelijk zijn, maar mijn persoonlijke ervaringen zijn niet negatief. Ook niet over autochtonen, overigens.
Wat blijkt uit het artikel: "De acceptatie van homoseksuelen in Nederland neemt juist toe." Nou, dat vind ik mooi! Ik heb het gevoel dat het allemaal groter lijkt dan het is. Er waren altijd al geweldsdelicten tegen homo's, nu wordt er alleen meer aangifte gedaan en komt het meer in het nieuws. De PVV, niet echt een favoriet bij mij, probeert daar dan van te profiteren en zeggen dat het komt door de allochtonen. Gelukkig kon meneer Wilders zich deze keer wel fatsoenlijk uiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten